top of page

Online škola filma "Edukacija-Akcija!"

Edukacija – Akcija!“, online škola filma za mlade uzrasta od 12 do 16 godina, održana je u periodu od 20. do 26. jula putem digitalne platforme. Uz crnogorske filmske stvaraoce u ulozi predavača, sagledani su svi aspekti filmske umjetnosti kroz interaktivne online radionice na sljedece teme:
PFF Edukacija-02.png
Produkcija filma (od ideje do bioskopa) - Biljana Vušović,

Scenario - Stefan Bošković,

Režija - Nemanja Bečanović,

Kamera i fotografija - Ivan Čojbašić i Una Jovović,

Scenografija, kostim i šminka - Dragana Baćović i Lidija Radović,

Gluma - Andjela Radović

Montaža i muzika na filmu - Tina Kuzman i Rade Vukčević.

 
PFF Radionice-01.png
Kroz program filmske edukacije, osnovci i srednjoškolci su uz predavače i moderatorku škole Ganu Čomagić, postepeno gradili sliku o filmu kao umjetnosti, zabavi i industriji. Uz pomoć zadataka i filmskih izazova mladi ljubitelji filma su bili u prilici da naučenu teorijsku osnovu isprobaju u praksi.

U trenutku kada je novonastala situacija izazvana širenjem virusa COVID-19 većini tinejdžera onemogućila ljetnji raspust kakav su planirali ovakva inicijativa pored primarnog edukativnog aspekta, imala je za cilj i da učesnicima škole pruži mogućnost komunikacije i razmjene iskustava sa njihovim vršnjacima iz svih krajeva Crne Gore.
Svi zainteresovani učesnici, prijavili su se putem Javnog poziva objavljenog na sajtu Podgorica Film Festival.

Za učešće u programu, prijavilo se 72 djece iz: Podgorice, Nikšića, Danilovgrada, Cetinja, Budve, Bara, Ulcinja, Kotora, Kolašina, Bijelog Polja, Pljevalja ali i djeca iz Beograda i Sarajeva.

Na ovaj način je stvorena jedinstvena mreža mladih ljubitelja filma koji su se kroz online školu povezali i zajedno radili na kreiranju ideja u skladu sa tokom predavanja.

Svi učesnici su od predavača dobili konkretne zadatke na određene teme i smjernice za realizaciju vježbi čiji je finalni proizvod kreativno djelo (scenario, kratki film, monolog...). Veoma pozitivno iskustvo i uspješno organizovana online škola filma, otvorila je mogućnost nastavka ovog projekta u pravcu kreiranja šireg programa za učesnike, za čim su izrazili veliko interesovanje.

Nakon završenog programa, učesnici su ispunili anketu koja će nam pomoći da unaprijedimo program za njegovo naredno izdanje. Anketu možete pronaći na ovom linku:
 
ANKETA 

 
4.jpg
1.jpg
Svi učesnici škole su na kraju dobili diplomu kao potvrdu o završenom prvom izdanju online škole filma. Škola filma "Edukacija – Akcija!" organizovana je u saradnji sa Open box studijom.
PROJEKAT PODRŽALI
Filmski Centar Crne Gore
Ministarstvo Kulture Crne Gore

Ministarstvo kulture

Crne Gore

bottom of page